Oletko viimeistellyt kirjaasi viimeiset vuodet? Olisiko jo aika lopettaa haaveileminen ja kaivaa käsikirjoitus pöytälaatikosta tai tietokoneen kansiosta?

Aseta nyt itsellesi deadline. Tee päätös, että käsikirjoituksen tulee olla viimeistelty kolmen viikon tai kolmen kuukauden kuluttua. Kirjaluonnoksesi ei tule koskaan olemaan niin valmis, että olisit itse siihen tyytyväinen! Mikäli tämä ei vielä riittänyt rohkaisuksi, niin ota osaa kirjoittajakouluun tai -valmennukseen. Kielenhuoltopäiviin kannattaa konkarikirjoittajienkin silloin tällöin osallistua.

Omakustannuskirja

Omakustanne - UKK – usein kysytyt kysymykset

Mikä on omakustanne?

Omakustanne on tekijän itsensä kustantama teos. Omakustanne voi olla runokirja, oppikirja, kaunokirjallisuutta, esseekokoelma, muistelmateos tai mitä tahansa, jota haluaa jakaa vähän laajemmin tai säilyttää muistona itselleen. Virkamiesystäväni jopa julkaisi kaikki uransa aikana pitämänsä puheet. Siinäpä pääsevät lapsenlapset sitten aikamatkalle ihmettelemään millaista oli maailmanmeno mummin aktiivisen työuran aikana. Kirkkoherrojen kirjoista tulisikin tosi paksuja, jos julkaisisivat kaikki saarnansa!

Miksi omakustanne?

Omakustanne on nopea ja edullinen tapa päästä levittämään sieluntuotosta. Esim. kouluttajat voivat päivittää ja julkaista uutta oppimateriaalia tiuhempaankin tahtiin, kun pienienkään painosten hintalappu ei ole korkea.

Kustantamot julkaisevat esikoiskirjailijoiksi pyrkivien käsikirjoituksista arviolta alle prosentin. Lisäksi kustantamot tietenkin miettivät, että mikä on suurta yleisöä kiinnostava myyvä aihe. Marginaalikohderyhmät eivät niinkään kiinnosta kaupallisessa mielessä.

Yhteistyössä kustantamojen kanssa kirjailijoille tilitetään n. 20 % kirjan myyntituloista. Mikäli onnistut omakustanteen markkinoinnissa, saat nauttia työsi tuloksista täysimääräisesti.

Kirjan aukeama

 

Mitä minun pitää käytännössä tehdä, kun haluan painattaa omakustanteen?

Mieti, mitä palveluita on hyvä ostaa ammattilaisilta, kuten editointi, oikoluku, taitto tai paino. Ole kunnianhimoinen ja satsaa laatuun. Näin seuraava kirjasi saattaa jo saada kustantajienkin kiinnostuksen, mikäli se on edelleen päämääräsi.

Monet omakustantajat luovat kirjalleen ihan oman nettisivun ja Facebook-sivun, mitä kautta markkinoivat teostaan. Verkkomarkkinointi on omakustantajalle merkityksellinen tapa levittää sanomaa. Ole aktiivinen esimerkiksi kirjasi aihealuetta käsittelevillä keskustelupalstoilla. Sukulaiset ja ystävät saattavat ostaa muutaman kopion kirjasta kohteliaisuussyistä, mutta suurempiin myyntivolyymeihin tarvitaan raakaa työtä. Olen kuullut mm. runoilijasta, joka järjesti runokutsuja ja sai näin markkinoitua kirjaansa valmiiksi kiinnostuneelle kohdeyleisölle.

Myös kirjastoille voi lähettää esittelytekstin kirjasta, mutta valikoimaan pääsy ei ole itsestäänselvyys. Mikäli haluat edesauttaa kirjasi yleistä saatavuutta, voit toki lahjoittaakin teoksen kirjastolle, niin hyllypaikan saannille on suurempi todennäköisyys.

Vielä kun pyydät painoa toimittaamaan vapaakappaleet Kansalliskirjastoon, niin kirjasi on tutkijoiden käytössä jälkipolville vuosisatoja. Kirjoituksesi jää elämään...

Picaset auttaa omakustanteissa

Kotimainen Picaset Oy painaa julkaisuja aina yhdestä kappaleesta eteenpäin. Kirjojen painaminen on tänä päivänä edullista. Budjettiin pystyy jonkin verran vaikuttamaan paperi- ja kansivalinnoilla. Lisäksi hintaan vaikuttaa kirjan koko, sivumäärä, sidontatapa ja painovärien määrä. Tarkemmat ohjeet löydät sivulta: https://www.picaset.fi/tuotteet/22-kirja-vihko.

Olisiko nyt aika lunastaa esikoiskirjailijan titteli?